TRAFFIC Logo

 

An endemic Chameleon from Madagascar. Photo: Luca Bertalli from Getty Images

EU-REGELS VOOR HET BEZIT VAN EXOTISCHE HUISDIEREN HOE VOORKOMEN DAT JE BIJDRAAGT AAN DE HANDEL IN WILDE DIEREN

An endemic Chameleon from Madagascar. Photo: Luca Bertalli from Getty Images

i

Bijna de helft van de Europese huishoudens heeft huisdieren, variërend van vertrouwde katten en honden tot vogels, vissen en reptielen. Sommige hiervan worden geclassificeerd als "exotische huisdieren".

De Europese Unie (EU) is een toonaangevende markt voor exotische huisdieren, vooral reptielen, siervogels en vissen (zoals baardagamen, ara's en Indische glazen vissen). Als je erover nadenkt om een exotisch huisdier aan te schaffen, is het essentieel om de regels op te zoeken en te volgen. Het gaat niet alleen om verantwoord bezit; maar ook om het maken van weloverwogen keuzes om je te beschermen tegen de risico's op het gebied van natuurbehoud, wetgeving, gezondheid én de financiële risico's die gepaard gaan met de aanschaf van exotische huisdieren.

Hoewel veel exotische huisdieren legaal worden verhandeld, is de consumentenmarkt in de EU een belangrijk doelwit voor handelaren die misbruik maken van de handelsregels. Smokkelaars maken gebruik van e-commerce platforms, sociale media, beurzen en dierenwinkels om toegang te krijgen tot consumenten die onbewust een illegaal dier kopen.

Kennis van de wet is essentieel om te voorkomen dat je bijdraagt aan de handel in wilde dieren .  

3,000

levende vogels, reptielen en amfibieën worden jaarlijks in beslag genomen in de EU (2018—2021)

Maar omdat een groot aantal niet wordt ontdekt, ligt de werkelijke omvang van het probleem veel hoger.

BESTRIJDING VAN DE HANDEL IN WILDE DIEREN EN PLANTEN IN DE EU

Door de illegale handel in wilde soorten komen miljarden euro's in handen van smokkelaars en de illegale economie. Deze illegale activiteit draagt bij aan de achteruitgang van de biodiversiteit, heeft een negatieve invloed op de bestaansmiddelen van de bevolking en bedreigt de nationale veiligheid in de landen van herkomst. De handel in wilde soorten brengt ook wereldwijde gezondheidsrisico's met zich mee doordat noodzakelijke veterinaire controles worden omzeild en kan een bedreiging vormen voor inheemse Europese ecosystemen door de introductie van invasieve soorten.

Ondanks de voortdurende inspanningen van EU-instellingen, overheidsinstanties en ngo’s om de handel in wilde dieren en planten te bestrijden, blijft de illegale handel in exotische huisdieren in de EU bestaan.

Deze gids belicht de problemen rond de illegale handel in huisdieren en dringt er bij mensen die een aankoop overwegen op aan om keuzes te maken die in lijn zijn met legale en duurzame praktijken.

WELKE WETGEVING IS VAN TOEPASSING OP DE HANDEL IN EXOTISCHE HUISDIEREN IN DE EU?

CITES

De internationale handel in wilde dieren en planten wordt geregeld door CITES. Deze wereldwijd bindende overeenkomst zorgt ervoor dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor het voortbestaan van soorten.

EU-verordeningen over de handel in wilde dieren en planten

De belangrijkste EU-wetgeving voor de bescherming van wilde soorten onder CITES deelt soorten in vier bijlagen in, elk met specifieke handelsregels en vergunningsvereisten:

  • Bijlage A: commerciële handel in wilde specimens van de genoemde soorten is verboden. Niet-commerciële handel is alleen in uitzonderlijke omstandigheden toegestaan, terwijl handel in in gevangenschap gefokte specimens is toegestaan, maar gecontroleerd.
  • Bijlage B: handel is toegestaan, maar wordt gecontroleerd om overexploitatie te voorkomen.
  • Bijlage C: omvat soorten die op landniveau beschermd zijn en waarvoor de handel is toegestaan, maar door het land moet worden goedgekeurd (het land kan eenzijdig besluiten om deze beschermingsmaatregelen op te heffen, terwijl voor soorten die in andere bijlagen zijn opgenomen CITES- of EU-procedures moeten plaatsvinden om dit goed te keuren);
  • Bijlage D: handel is toegestaan met beperkte vereiste documentatie, maar blijft onder toezicht.

Vereiste documentatie

THet vergunningenstelsel van CITES en de EU Wildlife Trade Regulations is van toepassing op alle personen die betrokken zijn bij de handel in exotische huisdieren, of het nu gaat om kopers, verkopers, importeurs, exporteurs of eigenaars. Het verkrijgen van de juiste vergunningen, certificaten of kennisgevingen van invoer is essentieel om ervoor te zorgen dat de handel legaal en duurzaam is. Voor meer informatie over deze procedures en het krijgen van de vereiste vergunningen en certificaten kunt u terecht bij de aangewezen nationale CITES-autoriteiten.

Meer dan 40.000 soorten zijn opgenomen in de bijlagen bij de EU-verordening over de handel in wilde dieren en planten. Bekijk hier welke soorten zijn opgenomen

Naast het vereiste papierwerk moeten alle levende dieren een uniek en permanent merkteken krijgen ter identificatie. Wanneer de dieren worden vervoerd, is het van vitaal belang om hun veiligheid te garanderen en schade of mishandeling te voorkomen.

Gezondheidswet voor dieren: Eigenaars van huisdieren moeten ook voldoen aan de wet op de diergezondheid om ervoor te zorgen dat er geen risico is op overdracht van zoönosen. Dit omvat regelmatige veterinaire controles voor het dier en het krijgen van gezondheidscertificaten.

Strengere nationale wetten: Goed om te weten dat er in je eigen land extra of strengere nationale regels kunnen zijn met betrekking tot de handel in exotische huisdieren, bovenop de voorschriften en documenten die vereist zijn door de EU-regelgeving.

Ga voor meer informatie naar

The EU Wildlife Trade Regulations

OVERWEGINGEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN EXOTISCH HUISDIER

Denk goed na voordat je besluit een exotisch huisdier aan te schaffen. Vergeet niet dat exotische huisdieren vrij groot kunnen worden, lang kunnen leven en specifieke verzorging nodig hebben! Wist je bijvoorbeeld dat sommige schildpadden in gevangenschap wel 100 jaar oud kunnen worden?

Overweeg de volgende aspecten en houd rekening met de mogelijke risico's die gepaard gaan met het bezitten van een wild dier:

  • Legale aankoop: De handel in wilde soorten is strikt gereguleerd. Zorg ervoor dat de verkoper precieze informatie geeft over het dier, inclusief de soort, de herkomst (in gevangenschap gefokt of wild) en de wettelijke documentatie. Controleer de informatie onafhankelijk om de geloofwaardigheid van de verkoper te bevestigen en uw wettelijke verantwoordelijkheden te begrijpen.
  • Noodzakelijk papierwerk: De handel in exotische huisdieren brengt verplicht papierwerk en processen met zich mee. Controleer of de verkoper alle noodzakelijke documenten verstrekt en zorg ervoor dat je de vereiste vergunningen of certificaten verkrijgt die bij de aankoop horen.
  • Gezondheids- en veiligheidseisen: Bescherm zowel dieren als mensen tegen gezondheids- en letselrisico's. Haal dieren van gerenommeerde fokkers of reddingscentra om mogelijke zoönotische verspreiding te voorkomen.
  • Risico op invasiviteit: Sommige exoten kunnen invasief worden als ze in het wild worden uitgezet. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de inheemse biodiversiteit door concurrentie, predatie of overdracht van ziekteverwekkers. Zorg ervoor dat het dier veilig is gehuisvest en voorkom dat het per ongeluk ontsnapt en laat nooit een exotisch dier vrij in de natuur.
  • Toewijding aan verzorging: Het bezitten van een exotisch huisdier vereist tijd, kennis, geduld, financiële middelen en een voortdurende inzet. Exotische huisdieren kunnen complexe behoeften hebben, denk goed na voordat je een beslissing neemt.  
  • Duurzaamheid: Onderzoek en wees je bewust van de impact die je aankoop kan hebben op het behoud van de soort. Overweeg of de soort onderhevig is aan commerciële druk of trends die mogelijk niet adequaat worden aangepakt door de huidige wetgeving. 
  • Bewustmaking: Deel informatie over de risico's van de illegale handel in exotische huisdieren en de vereisten voor verantwoordelijk eigenaarschap met vrienden en familie!

OVER DEZE CAMPAGNE

Het UNITE-project

Het UNITE-project bundelt de inspanningen van gerechterlijke instanties, NGO's, EU- en internationale agentschappen en de financiële en particuliere sector om milieucriminaliteit te bestrijden. Het is bedoeld om criminele netwerken te verslaan die betrokken zijn bij de handel in afval of bedreigde diersoorten, waaronder illegale houthandel, in en via de EU, en om de opbrengsten van deze illegale activiteiten terug te krijgen.

Het project wordt gefinancierd door het Directoraat-generaal Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie via het Fonds voor interne veiligheid - Politie. Het wordt geleid en uitgevoerd door de Franse Gendarmerie (OCLAESP), de Italiaanse Carabinieri, de Guardia Civil (SEPRONA), de Hongaarse en Slowaakse politie en de NGO's IFAW, WWF Hongarije, WWF-Frankrijk, WWF-België en TRAFFIC. UNITE kan ook rekenen op de steun van EUROPOL en CEPOL om haar doelstellingen te bereiken, evenals van de 17 deelnemende Europese landen: Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Tsjechië, Frankrijk, Georgië Duitsland, Hongarije, Italië, Macedonië, Malta, Nederland, Noord-Polen, Slowakije, Slovenië, Spanje en Oekraïne.

 

Deze publicatie werd gefinancierd door het Fonds voor interne veiligheid - Politie van de Europese Unie. De inhoud geeft uitsluitend de mening van de auteurs weer en valt uitsluitend onder hun verantwoordelijkheid. De Europese Commissie aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor het gebruik van de informatie in deze publicatie.